Küçük Buzul Çağı’ndan Canlanan Bitkiler

,

Bilim insanları, yüzyıllar önce “Küçük Buzul Çağı” döneminde donan bazı bitkilerin yeniden yeşerdiğini açıkladı.

400 yıllık karayosunu örneklerinin laboratuar koşullarında canlandığı görüldü.

Araştırmacılar bunun, döngüsel uzun buzul çağlarının ardından ekosistemlerin yeniden nasıl canlandığına dair önemli işaretler içerdiğine inanıyor.

Kanada’nın kuzey kutup bölgesindeki Teardrop Buzulucivarında araştırma yapan Alberta Üniversitesi ekibinin elde ettiği bulgular, ABD’deki Ulusal Bilimler Akademisi yayın organında yayımlandı.

Bölgedeki buzullar 2004’ten bu yana artan bir oranda yılda 3-4 metre küçülüyor.

400_Yil_oncesine_ait_donmus_bitkiler_canlandi

Buzulların erimesi nedeniyle bazı topraklar, yaklaşık olarak 1550-1850 yılları arasında yaşanan ve Küçük Buzul Çağı olarak adlandırılan dönemden bu yana ilk kez günışığına maruz kalıyor.

Araştırmayı kaleme alan Catherine La Farge, buzulların kıyısında yürürken buzların altındaki topraktan çıkan yeşil bitki popülasyonuna rastladıklarını ifade etti.

Karayosunu olarak adlandırılan bu bitkiler, bitkinin farklı bölgelerine sıvı aktarımını sağlayan damarlardan yoksun olmaları nedeniyle kara bitkilerinden farklılık gösteriyor.

Uzun kutup kışlarında tamamiyle kuruyan karayosunları, havanın ısınmasıyla yeniden canlanıyor. Fakat buz altında yüzyıllarca kaldıktan sonra canlanmaları bilim insanlarını şaşırttı.

Buzulların eridiği Sverdrup Geçidi‘nde siyanobakteri ve karayosunu gibi yeni canlı türlerinin ortaya çıktığı gözlendi.

La Farge, “Buzullar hızla eriyor; altlarındaki kara bitkileri ortaya çıkıyor; bunun etkisi büyük olacak.” dedi.


👁️ Bu yazı 117 kişi tarafından okundu.

Bu yazı sana ne hissettirdi?
Görüşünüz bizim için değerli 💛
😍
0
😀
0
😢
0
😡
0
❤️
0
👏
0

Sponsor :


✍️Yazar :

🏷️ Blog Etiketleri



“Küçük Buzul Çağı’ndan Canlanan Bitkiler” için bir yanıt

  1. mehtaparslan avatarı

    Dünyayı ne hale getiriyoruz, Allah sonumuzu hayır etsin…


Bir Cevap Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Bilginin Süslü Dünyasına Hoş Geldiniz ! mutlucicekler.com🌿✈️📱🎨🍰 Bilginin Süslü Dünyasına Hoş Geldiniz ! mutlucicekler.com🌿✈️📱🎨🍰

Follow My Blog

Renkli çiçek yaprakları ve yapraklarla oluşturulmuş stilize edilmiş bir çiçek logosu
Follow Mutlu Çiçekler on WordPress.com

📰HABERLER


🌤️Hava Durumu

Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbulda 15 günlük hava durumu

🍃 Bitki bakımı, sağlıklı yaşam tüyoları, nefis tarifler ve çok daha fazlası mutlucicekler.com’da sizi bekliyor! Hemen keşfedin! 🌟
🌷 Mutlu Çiçekler – Doğadan ilham alan, size özel yaşam rehberi! Yeni yazılarımız yayında, kaçırmayın! 🌞
🍃 Bitki bakımı, sağlıklı yaşam tüyoları, nefis tarifler ve çok daha fazlası mutlucicekler.com’da sizi bekliyor! Hemen keşfedin! 🌟
🌷 Mutlu Çiçekler – Doğadan ilham alan, size özel yaşam rehberi! Yeni yazılarımız yayında, kaçırmayın! 🌞


📅TAKVİM

Haziran 2013
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

💻TEKNOLOJİ HABERLERİ


📣 Duyurular



🗃️ARŞİV


Mutlu Çiçekler Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin